- Mesajlar
- 17
- Tepkime Puanı
- 2
- Puanları
- 3
Banka Hesap Kiralama Cezası Nedir?
Banka hesap kiralama suçu nitelikli dolandırıcılık (TCK md. 158/1-f: “Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması) olarak değerlendirildiğinde cezası üç yıldan on yıla kadar hapis cezasıdır. Genellikle hapis cezasına ek olarak para cezası da verilmektedir. Iban kiralama suçunun da cezası üç yıldan on yıla kadar hapis cezasıdır.Banka Hesap Kiralama Nasıl Yapılır?
Banka hesap kiralama işlemlerine, yasadışı kumar ve bahisten elde edilen paraların aklanması ya da dolandırıcılık suçunda rastlarız. Zira dolandırıcılık veya bir başka suçtan elde edilen paranın izinin sürülmeden nakledilmesi için suç failleri, mağdur ve habersiz kişilerin banka hesaplarını kiralamaktadırlar. Banka hesap kiralama işlemi halk arasında papara hesabı kiralama veya IBAN kiralama olarak da bilinmektedir. Hesabın kiralanması oldukça tehlikelidir ve suç teşkil edebilir.Banka Hesap Kiralamada Dolandırıcılık Suçu
Banka hesap kiralama durumunda hesabın kiralanması, dolandırıcılık suçunun gizlenmesi için olabilir. Bu durumda hesabı kiralayan kişi, bir başka kimseyi dolandırdığı parayı kiralık hesaba göndermekte ve buradan parayı nakit olarak çekebilmekte veya başka hesaplara aktarabilmektedir. Özetle dolandırıcılık suçunu işleyen kişi parayı hesabına almamak için kiralık hesaba aktararak suçtan kurtulmayı amaçlamaktadır. Hesap kiralama eylemi dolandırıcılık suçunun nitelikli haline vücut verir. Zira banka hesapları aracılığıyla dolandırıcılık söz konusudur ve Türk Ceza Kanunu’na göre bu eylem nitelikli dolandırıcılıktır.Banka Hesap Kiralama Mağdurları Forum
Banka hesabı kiralama işlemlerinde genel olarak hesabını kullandıran kişi neden kiraladığını bilmez. Kiralık banka hesabına gelen paraları kullanmayan ve habersiz şekilde buna izin veren kişiler hiç işlemedikleri bir suç dolayısıyla ceza alabilmektedirler. İnternette banka hesabı kiralamalarından doğan mağduriyetlerden dolayı sesini duyurmak isteyen birçok mağdur, forum ve sosyal medya gruplarında sesini duyurmaktadırlar. Şayet banka hesap kiralama suçundan mağdursanız uzman ceza avukatı desteği almanızı tavsiye ederiz.Banka Hesap Kiralama Nasıl Kurtarılabilir?
Banka hesap kiralama suçundan dolayı hakkınızda soruşturma veya kovuşturma açıldıysa kamu davası olarak devam edebilir. Banka hesabınızı kullanan kötü niyetli kişiler bu hesap üzerinden yasadışı işlemler yapmış olabilir. Hesabınıza gelen paraların kaynağını açıklama ve işlenen suçların savunmasını yapmanız gerekmektedir. Banka hesap kiralama mağduriyetinden kurtarılabilmeniz için ceza avukatı desteği alınız.IBAN Kiralama Nedir?
Iban kiralama suçu tıpkı banka hesabı kiralama gibidir. Para karşılığı iban kiralama işlemini yaptıysanız hakkınızda kamu davası açılabilir. Hesap veya iban kiralama işi yapan kişiler hesabınızı aracı kullanarak suç işler ve sizi mağdur edebilirler. Banka hesabı veya iban kiralama karşılığında para aldıysanız ve derhal size en yakın Cumhuriyet Savcılığına müracaat ediniz.Papara, MoneyPay, PayFix Hesap Kiralama Suçu
Hesap kiralama suçu, Papara, MoneyPay, PayFix ve benzeri popüler platformlar üzerinden yapılabilir. Hesabını kiralayan bir kişi yasal banka hesabını da kiralayabilir. Hesap kiralama her ne surette olursa olsun ciddi suçlara zemin hazırlayabilir. Şayet hesabınızı kiraladıysanız veya hesabınıza kaynağı belirsiz ödemeler giriyorsa bu durumu bankanıza bildiriniz.Pos Cihazı Yerine IBAN Ödemesi Almak Suç Mu?
POS cihazı yerine banka hesap numarasına (IBAN) doğrudan ödeme almanın yasal olup olmadığı, işlem yapılan duruma ve ödemenin kaynağına göre değişebilir. Genel olarak, bir işletme veya birey olarak satışlardan veya hizmetlerden doğan ödemeleri doğrudan IBAN’a almak yasal bir yöntemdir. Bu, özellikle işlemlerin yasal olduğu, vergilerin düzgün bir şekilde beyan edildiği ve para aklama gibi yasa dışı faaliyetlerle ilişkilendirilmediği durumlar için geçerlidir.Ancak, ödemelerin doğrudan bir banka hesabına yapılması bazı durumlarda sorun yaratabilir:
- Vergi Kaçakçılığı: Gelirlerin düzgün şekilde beyan edilmemesi ve vergilerin ödenmemesi, vergi kaçakçılığına yol açabilir.
- Kara Para Aklama: Yasadışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin yasal görünürlük kazandırılması amacıyla kullanılması.
- Dolandırıcılık: Ödeme yöntemleri, alıcı ve gönderici arasında dolandırıcılık yapma potansiyeli taşıyabilir.